Eplepai

Ingredienser

Paideig:
125 g smør/margarin
1 dl rårørsukker
1 egg
2 ss vann
1,5 ts bakepulver
230 g finmalt spelt, emmer eller dala landhvete

Fyll:
1 kg epler
0,5 - 1 ts kanel
0,5 dl rårørsukker (evt. kokosblomstsukker)

Framgangsmåte

  1. Rør smør og rårørsukker til en luftig masse. Rør deretter inn egg og vann, mel og bakepulver.
  2. La deigen stå kaldt i 30 minutter, så den blir lett å jobbe med.
  3. Smør formen litt.
  4. Ha mel på bakebordet. Kjevle 2/3 av deigen ut slik at den dekker bunn og kanter i paiformen.
  5. Løft deigen over i formen ved hjelp av kjevla. Klem deigen godt ut i kanten og ned i bunnen av formen.
  6. Skjær ut kjernehuset på eplene. Skrell eplene om du vil. Skjær dem så i tynne båter, og legg epleskiver/båter og sukker lagvis oppå paideigen i formen. Dryss også litt kanel imellom lagene.
  7. Kjevle resten av deigen til en oval leiv. Skjær strimler av leiven, ca. 2 cm brede.
  8. Legg deigstrimlene i gitter over fyllet. Legg til slutt en strimmel langs kanten på paien.
  9. Pensle gitteret med et sammenvispet egg.
  10. Sett paien i varm ovn, og stek den på nederste rille til eplene er møre og deigen gyllenbrun, dvs. nærmere 40 minutter på 220 grader.

Produkter i denne oppskriften

se alle våre produkter
search