Hamburgerbrød

(18 stk.)

Ingredienser

1 kg finmalt spelt, emmer eller dala landhvete evt. en blanding av finmalt og siktet mel.
2 ts salt
8 dl vann (cirka 30 grader)
100 gram smeltet smør
1 ss honning
1/2 pakke gjær (evt. 3/4 pk. fersk gjær for raskere heving)

Framgangsmåte

  1. Bland sammen de tørre ingrediensene (mel, salt og tørrgjær om du bruker denne typen gjær)
  2. Løs opp honningen i vannet. Bruker du fersk gjær, løser du også den opp i vannet.
  3. Bland sammen alle ingrediensene unntatt smøret. Det smeltede smøret avkjøles, for så å eltes inn i deigen til slutt. Dette for at vannet skal trekke inn i melet uforstyrret av smøret.
  4. Elt så deigen for hånd i 3-5 minutter, evt. med maskin på sakte fart.
  5. Dekk til bollen med plast, og la deigen heve til nærmere dobbel størrelse, gjerne 2-3 timer.
  6. Eltes litt, før du former til små runde brød som du fordeler på to stekebrett. 9 stk. / brett.
  7. Du kan trykke dem ned litt på toppen slik at de ikke blir så høye.
  8. Dekk til hamburgerbrødene på stekebrettet med et bakeklede, og la de heve til nærmere dobbel størrelse, dvs. i 1 – 1,5 time i romtemperatur.
  9. Om du ser at brødene begynner å sprekke litt, er det på tide å få de inn i ovnen.
  10. Pensle med egg eller vann og strø på noen sesamfrø til pynt på toppen om du vil.
  11. Stek midt i ovnen på 225 grader i cirka 15 minutter. Avkjøles på rist.

LANGTIDSHEVING: Om du vil langtidsheve deigen over natten eller mens du er på jobb, så husk å bruk helt kaldt vann, kun 1 dl av vannet er lunkent for å løse opp honning og gjær. Bruk gjerne tørrgjær. KORTERE HEVETID: Har du dårlig tid, kan du halvere hevetiden om du bruker litt mer gjær: ¾ pakke fersk gjær, 1,5 time heving i bakebollen og ca. 45 minutter heving på stekebrettet. Det fungerer best med noe siktet mel i deigen ved kort hevetid.

Produkter i denne oppskriften

se alle våre produkter
search linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram