Grønnsaksuppe med helkorn

(Cirka 3,5 liter)

Ingredienser

4 dl kokte helkorn emmer (evt. annet helkorn) 2 liter vann 2,8 liter grønnsaker kuttet i terninger / biter: F.eks. 6 dl poteter, 6 dl gulrøtter, og 2,5 dl sellerirot. 6 dl hodekål, 5 dl brokkolibuketter og 2,5 dl løk. Evt. 2 fedd hvitløk og 1 chili finkuttet. 4 stk. grønnsaksbuljong-terninger Smak til med salt og pepper (prøv 1/2 ts salt og 1/2-1 kryddermål pepper. Grønnsaksbuljongen kan evt. erstattes med mineralsalt og urtesalt)

Framgangsmåte

  1. Kok helkornet, eller bruk rester om du har. Kokt helkorn kan fint fryses i porsjoner.
  2. Kornet trenger å koke i 1 time om det ikke er bløtlagt på forhånd.
  3. Bruk da 1 del korn og 4 deler vann, og fyll eventuelt på med mer vann.
  4. Legger du kornet i bløt i kokende vann natten over, vil koketiden reduseres med 20 minutter og du trenger mindre kokevann.
  5. Kutt opp grønnsakene mens du koker opp 2 liter vann sammen med grønnsaksbuljongen. (Buljongen kan helt eller delvis erstattes med mineralsalt og urtesalt - urtesalt inneholder kun havsalt og økologiske urter)
  6. Ha oppi de grønnsakene som trenger lengst koketid først, s.s. poteter, gulrøtter og sellerirot.
  7. Etter at dette har kokt i 5-10 minutter, har du oppi hodekål, løk, hvitløk og chili. (Ta evt. bort chilifrøene)
  8. Alt kokes til det er mykt, men fortsatt litt tyggemotstand. (5-10 min.)
  9. Ha til slutt oppi helkornet og brokkoli. Brokkoli trenger bare et par minutter oppi gryta. Koker brokkolien lenge, vil den fine grønnfargen bli blekere.
  10. Serveres gjerne med pannekaker, rundstykker eller annet brød.

Produkter i denne oppskriften

se alle våre produkter
search